Ontdek de

Achterhoekse musea

digitaal

Nu de wereld stil lijkt te staan en musea gesloten zijn nodigen wij je uit om via de digitale weg een aantal musea in de Achterhoek te ontdekken. Het aanbod kunst en cultuur is divers en verrassend! Er zijn musea voor jong en oud. Rijke historie, inspirerende kunst, vele mooie verhalen en imposante thema collecties wachten erop om straks weer ontdekt te kunnen worden. Nu kun je alvast inspiratie opdoen en je al luisterend en virtueel rond laten leiden door de wereld van de Achterhoekse musea.

Invloedrijke grootmeesters

Zoals gezegd kent de Achterhoek een breed scala aan verrassende musea. Wist jij bijvoorbeeld dat Piet Mondriaan (1872-1944), één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst zijn carrière in Winterswijk in de Achterhoek begon? Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar in Winterswijk woonde en hier zijn passie voor schilderen en tekenen ontdekte. In zijn ouderlijk huis en naastgelegen panden is sinds 2013 museum Villa Mondriaan gevestigd. Hier wordt het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld. Omdat je het museum voorlopig niet kunt bezoeken nemen de junior-directeuren Pim en Laura je door middel van video’s mee door het museum en lichten twee van Piets werken uit: 'Zwartbonte vaars in de weide' en 'Vrouwen met kind voor boerderij'. 

Bekijk hier een aantal van Mondriaans Mooiste werken. Het museum is ook zeer geschikt voor een bezoek met kinderen. Ook in tijden van het Coronavirus heeft Museum Villa Mondriaan leuke activiteiten voor kinderen om thuis creatief bezig te zijn. Maak bijvoorbeeld je eigen minimuseum! Hoe? Dat lees je hier. Of wat dacht je ervan een eigen Mondriaan te maken met je zelfgemaakte verf?

Geen wereldfaam zoals Mondriaan, maar wel geliefd en bewonderd in eigen land is de Nederlandse kunstschilder Jan Mankes (1889-1920). Eén van de grootste en mooiste collecties van Mankes is te bekijken in Museum MORE in Gorssel. Omdat het een eeuw geleden is dat hij overleed en Museum MORE tijdelijk gesloten is kun je de nieuwe tentoonstelling Jan Mankes 1889-1920 | De werkelijkheid via een virtuele tour bewonderen. Maar liefst 35 schilderijen zijn op deze manier online te bewonderen, met meer dan 20 videootjes waarin gidsen en medewerkers vertellen wat hun favoriete Mankes-werk is. 

Musea voor jong en oud

Een museum voor alle generaties is het Kristalmuseum in Borculo. Welke stenen werden vroeger gebruikt om vuur te maken? Hoe ziet een meteoriet er nou eigenlijk uit? Je komst het allemaal te weten in het Kristalmuseum. Je vindt er honderden edelstenen, mineralen en fossielen. Maar ook het skelet van een holenbeer en overblijfselen van dinosauriërs. Ook kun je als een echte schatzoeker zelf ‘goud’ wassen! Bekijk hier een mini-docu over het museum.

In Borculo staat tevens het qua collectie grootste Brandweermuseum van Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling brandweermateriaal dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweercorps, waaronder ook ladderwagens en manschappenwagens. De pronkstukken van het museum zijn een Seagrave uit 1917, een Ahrens Fox uit 1927 en een Mercedes Benz uit 1928. Met deze video krijg je alvast een indruk van de collectie.

Van het grootse Brandweermuseum gaan we naar één van Nederlands grootste kastelen, namelijk Kasteel Huis Bergh, in het grensstadje 's-Heerenberg. Het prachtige kasteel kent een bouwgeschiedenis vanaf de 12e eeuw. De kasteeltuinen, achter de oude vestingwal behoren tot de oudst gedocumenteerde tuinen van Nederland. De eerste vermelding is al in 1461. Textielfabrikant Jan Herman van Heek kocht het kasteel in 1912 van de Fürst von Hohenzollern. Hij was gefascineerd door de middeleeuwen en bracht in het kasteel een collectie laatmiddeleeuwse kunst bijeen. Een drietal video’s op de website van Museum tv geven je een goede indruk van dit imposante kasteel. Via een audiotour kun je al luisterend door de oude kasteelmuren struinen.

We blijven in kasteelstad ‘s-Heerenberg waar zich tegenover Kasteel Huis Bergh nog een museum bevindt, namelijk het Stadsmuseum Bergh. Dit museum dompelt de bezoeker onder in de rijke geschiedenis van de stad ’s-Heerenberg. De historische verhalen worden verteld door vijf markante vrouwen uit de geschiedenis. In het najaar is een nieuwe thematentoonstelling te bewonderen over F.W. Mengelberg. Bekijk hier de aankondiging van de tentoonstelling over de man wiens kunstcollectie door J. van Heek gekocht werd en tentoongesteld werd in kasteel Huis Bergh. Hij was tevens verantwoordelijk voor het interieur van de St.Pancratiuskerk en was betrokken bij de bouw van vele kerken in Liemers en de Achterhoek.

(Kunst)tentoonstellingen in de kerk

Tegenwoordig doen steeds meer kerken dienst als musea of galeries. Zo ook het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden welke in de Antonius Van Paduakerk gevestigd is, een rijksmonument naar een ontwerp van bouwmeester Pierre Cuypers. Maar liefst 700 heiligenbeelden, liturgische gewaden en gebruiksvoorwerpen zijn hier te bewonderen. Met deze mini-docu van Museum tv krijg je een goede indruk van het museum. De thematentoonstelling ‘Dieren van Gods schepping’ is verplaats naar 2021.

Ook Galerie 1880 – Kunst of Art in Laag-Keppel is gevestigd in een voormalige kerk. Het neogotische kerkje werd rond 1880 gebouwd. Sinds 1987 is de galerie hierin gevestigd. Het kerkje is recent gerestaureerd en omgetoverd tot één van Achterhoeks mooiste galeries. Alle kunstwerken zijn te koop. Kunst of Art heeft met aangepaste maatregelen haar deuren inmiddels weer geopend. Met maximaal 4 personen kun je tegelijkertijd de ruime galerie bezoeken. Voor wie dit nu nog niet ziet zitten; alle kunstwerken zijn ook uit te lenen! Een goed moment om de vier muren waar je nu veel tegen aan kijkt eens op te fleuren met een nieuw kunstwerk. In de Hanzestad Zutphen vind je trouwens nog een vestiging van Galerie 1880-Kunst of Art. Bekijk hieronder de 360° foto's van beide vestigingen. 

Kunstzinnige kluizenaar

In Zutphen vind je nog een bijzonder museum: Museum Boer Kip. Deze stadsboerderij was het woonhuis van boer- en kunstschilder Herman Kip. Hij leefde er tot aan zijn dood in 2006 als een kluizenaar, zonder moderne voorzieningen. Zijn kunstwerken zijn aangebracht op borden, vazen en melkbussen. Maar hij beschilderde ook tafels, stoelen en kasten. Het hele interieur is één groot kunstwerk. Eind april gaat het museum normaliter open voor het nieuwe seizoen. Omdat dit nu moet worden uitgesteld hebben de vrijwilligers een korte video opgenomen die een indruk geeft van het Museum Boer Kip. 

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie musea in de Achterhoek te vinden.  We raden je daarom ook zeker aan een kijkje te nemen op musea-achterhoek.nl om je te laten inspireren voor je volgende culturele uitstapje naar de Achterhoek. Met al dit moois staan de musea straks weer te popelen om jou als bezoeker te mogen ontvangen!

Tip! Wil je de musea in deze zware tijden een hart onder de riem steken, schrijf dan een mooie review over je laatste bezoek op hun persoonlijke facebookpagina of via Tripadvisor!