Villa Mondriaan - Een kijkje achter de schermen

Villa Mondriaan - Een kijkje achter de schermen

08-08-2016

blog.auteur: Eefje Smeulders, Junior Directeur Villa Mondriaan

Ruim 140 jaar geleden verhuisde een achtjarige jongen met zijn ouders, zus en broertjes vanuit Amersfoort naar het provinciale Winterswijk. Zijn vader had een baan aangeboden gekregen als hoofdonderwijzer op een Christelijke lagere school, en was daarnaast begaafd tekenleraar. Het zal vast even wennen zijn geweest op zijn nieuwe school in de Achterhoek, waar men dialect praatte in plaats van het Nederlands dat hij thuis sprak. Hoewel zijn vader het geen goed idee vond, besloot deze jongen dat hij kunstenaar wilde worden. Zijn naam was Piet Mondriaan, en van 1880 tot 1892 woonde hij in Winterswijk. Later zou hij een van de grondleggers worden van een baanbrekende kunstbeweging, De Stijl, die Nederland en de hele wereld op zijn kop zette. 

In de Villa waar Mondriaan zijn aanleg voor tekenen en schilderen ontdekte, wordt nu zijn vroege werk tentoongesteld. Museum Villa Mondriaan werd in mei 2013 geopend door prinses Beatrix, en trok vorig jaar ruim 15.000 bezoekers uit Nederland en Duitsland. Dankzij een goede samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag beschikt het museum over langdurige bruiklenen uit de grootste Mondriaancollectie van Nederland. Het bijzondere is dat je de plaatsen waar Mondriaan schilderde nog in het dorp kunt bezoeken, bijvoorbeeld met de Mondriaanwandeling.

Niet alleen de jonge Piet ontdekte zijn passie en talent in deze Villa, ook vandaag de dag is er veel ruimte voor de ontwikkeling van jong talent. Daarmee doel ik niet alleen op de vele educatieprogramma’s voor jong en oud, maar ook op de bijzondere organisatiestructuur. Villa Mondriaan kent slechts één betaalde kracht, de museumdirecteur. In september 2016 geeft Anne Kremers (27) na ruim drie jaar directeurschap het stokje door aan Judith Kadee (23). De jongste museumdirecteur van Nederland wordt in de dagelijkse werkzaamheden bijgestaan door twee junior directeuren. Deze stageplek biedt studenten de mogelijkheid om in een half jaar tijd het vak van museumdirecteur in de praktijk te leren. Ik spreek uit eigen ervaring wanneer ik zeg dat het de leukste stageplek van Nederland is. Naast een uitdagende functie als directielid van een jong en innovatief museum, veel vrijheid én verantwoordelijkheid, krijg je ook een mooi appartement tot je beschikking. Dit appartement bevindt zich op de zolder van het oude woonhuis van Piet Mondriaan, en dus boven het museum. De afgelopen vijf maanden heb ik met mijn collega-junior directeur op de zolder van Piet gewoond, kennisgemaakt met de Nederlandse kunstwereld en samen allerlei Achterhoekse avonturen beleefd. Ik heb voldoende verhuiservaring opgedaan om te weten dat ik overal mijn plekje kan vinden. Toch had ik geen idee dat ik me zó thuis zou gaan voelen in het museum en in de Achterhoek.

Wat ik het allerleukste vind aan mijn ervaringen in Villa Mondriaan is de afwisseling die het met zich meebrengt. Geen dag is hetzelfde in een museum! Het ene moment ben je druk met de organisatie van een evenement als Piet is jarig! , dan weer ontvang je een groep bezoekers voor een gezellige rondleiding. Verder ben ik nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen voor het themajaar 2017 in Villa Mondriaan. Komend jaar is het precies 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Ter ere van dit jubileum organiseert het NBTC in samenwerking met musea uit heel Nederland ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ , een speciale route door Nederland waarbij binnen- en buitenlandse toeristen en kunstliefhebbers kennis kunnen maken met thema’s rondom De Stijl. In Villa Mondriaan wordt, naast een grote tentoonstelling over Vilmos Huszár, het Paviljoen voor Hedendaagse Kunst om de paar maanden ingericht met nieuwe hedendaagse vernieuwers die zich laten inspireren door De Stijl. De Achterhoek heeft behalve met Mondriaan ook een sterke connectie met Dutch Design, en dankzij een aantal bijzondere samenwerkingen kunnen we dat ook in de schijnwerpers zetten tijdens het themajaar.

Het moge duidelijk zijn, Villa Mondriaan is een fantastische plek om te werken en te leren. Dankzij de warme ontvangst en betrokkenheid van de 80 vrijwilligers die in het museum werken, voelde ik me al snel thuis. Mijn avontuur zet zich voort in Rotterdam, maar de Achterhoek en Villa Mondriaan hebben voor altijd een bijzondere plek in mijn hart!

Met vriendelijke groet,

Eefje Smeulders

Junior directeur Villa Mondriaan

P.S. Voordat het Mondriaanjaar van start gaat opent op 9 september 2016 in Villa Mondriaan een prachtige tentoonstelling over de favoriete werken van een andere beroemde Achterhoeker: Kunst van Komrij toont de favoriete kunstwerken van Gerrit Komrij, zowel uit zijn privécollectie als uit de collecties van Museum Arnhem, Museum MORE en de Verwey Stichting. Komrij had een sterke voorkeur voor realistische kunst, vandaar dat er werken van onder andere Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien zijn.